SPORTVRIEND 
 

Wat doet SPORTVRIEND voor verenigingen?

Hoe bereik je jongeren die niet bij de vereniging zijn aangesloten en hoe laat je hen meer bewegen?

Verenigingen zien ledenaantallen terug lopen en gemeenten hebben door het wegvallen van buurthuizen en het (in huis) gamen een uitdaging om jongeren (die meer zouden kunnen bewegen) te bereiken en met hen te communiceren. Vanuit deze twee uitdagingen is SportVRiend ontstaan.

Het idee is simpel: Lid van vereniging nodigt niet lid (SportVRiend) uit om op de vereniging met behulp van Virtual Reality te komen sporten!

Welke rol heeft SPORTVRIEND?
Wat is SportVRiend? SportVRiend wil jongeren zowel fysiek als mentaal in 'beweging' brengen. Dit doen we door jongeren te laten sporten in Virtual Reality (bowlen, tennis, softbal, schermen, dansen en boksen). Veel jongeren bewegen onvoldoende en besteden veel tijd aan gaming. Sporten met behulp van Virtual Reality sluit aan bij de interesse in gaming wat maakt dat de jongeren intrinsiek gemotiveerd zijn om in beweging te komen. Naast de intrinsieke motivatie om via sportgames te bewegen, maken jongeren op een speelse manier kennis met nieuwe technieken en de activiteiten van de vereniging. 

Hoe werkt het?
De activiteiten worden in overleg met de vereniging in het weekend of vakantie georganiseerd. SportVRiend helpt de verenigingen met het verstrekken van beeld en tekst voor de promotie en aankondiging van het event op de socials (instagram, facebook en website van de vereniging)

In de aankondigen worden leden gevraagd om vrienden, waarvan zij denken dat zij lid zouden kunnen worden en/of meer zouden kunnen bewegen, uit te nodigen voor het event. Tijdens de dag (bijv. een open dag of oliebollentoernooi) zorgt de vereniging dat leden en introducees de reguliere activiteiten van de vereniging (in toernooi vorm) kunnen beoefenen. Naast het beoefenen van de reguliere verenigingsactiviteiten, wordt de dag als volgt ingevuld;

1. Afhankelijk van de weersomstandigheden, maakt SportVRiend gebruik van een aantal kleedkamers of een deel van een veld buiten (de VR brillen werken stand-alone, waardoor verbinding met wifi niet nodig is)
2. De activiteitencommissie introduceert de begeleider(s) van SportVRiend. Naast het houden van toezicht wordt er verder geen inspanning van de vereniging verwacht.
3. Leden en introducees ontvangen per toerbeurt en tweetal een VR Bril, Controllers en een instructiekaart
4. Effectief en afhankelijk van het aantal aanwezigen wordt er tussen 20-30 minuten, om de beurt, in Virtual Reality gesport
5. Leden en introducees, die nog geen kennis hebben van het gebruik van VR, starten met een warming-up waarin zij kennis maken met de VR bril en de functies van de controllers.
6. Hierna kunnen de leden en introducees kiezen uit: Bowlen, Tennis, Softbal, Boksen en/of Dansen

Voorbeelden van de SportVRiend events op verenigingen vind je in onze fotogalerij. Ben je geïnteresseerd en wil je meer info, neem dan contact met ons op!

SportVRiend is een initiatief van stichtingverkenner.nl